Tilläggspension
Tilläggspension är en pension som kompletterar den allmänna pensionen och var tidigare en central del av det svenska pensionssystemet. Den infördes som en del av ATP-systemet (Allmän tilläggspension) som gällde i Sverige mellan åren 1960 och 1999.
ATP-systemet baserades på individens arbetsinkomster under livet och gav möjlighet att tjäna in pensionsrättigheter utöver folkpensionen, som var en grundläggande pension för alla. Tilläggspensionens syfte var att ge en högre pension till dem som haft längre arbetsliv och högre inkomster.
Beräkningen av tilläggspension utgick från principen att man skulle få pension motsvarande en viss andel av de bästa inkomståren, de så kallade “bästa 15 åren”. Detta gav incitament till att arbeta längre och med högre inkomster.
Från och med 1999 har ATP-systemet successivt ersatts av det nya pensionssystemet som består av inkomstpension, premiepension och garantipension. Dock får personer som tjänade in pensionsrättigheter innan övergången fortfarande en del av sin pension som tilläggspension.
Det är därför vanligt att äldre generationer fortfarande får tilläggspension som en del av sin totala pension, medan yngre generationer omfattas av det nya systemet.