Skip to content
Ekonomisk ordlista

Sjukersättning

Sjukersättning är en ersättning som betalas ut av Försäkringskassan i Sverige till personer som på grund av en stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan inte kan arbeta. Denna ersättning syftar till att ge ekonomisk trygghet för dem som inte har möjlighet att delta i arbetslivet på grund av sjukdom eller skada.

Vem kan få sjukersättning? För att vara berättigad till sjukersättning måste individen ha en långvarig eller permanent nedsättning av sin arbetsförmåga. Det krävs även att alla möjligheter till rehabilitering eller återgång till arbete har prövats. Nedsättningen måste vara minst 25 procent för att kvalificera för någon form av ersättning.

Hur mycket får man? Storleken på sjukersättningen beror på personens tidigare arbetsinkomst och är baserad på den så kallade sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). För dem som inte har arbetat tidigare eller som har en låg SGI finns en garantinivå som säkerställer att de ändå får en viss grundersättning.

Ansökan och prövning görs hos Försäkringskassan, som i samarbete med läkare och andra professionella bedömer arbetsförmågan och sjukdomens varaktighet. Det är viktigt att lämna in läkarutlåtanden och annan dokumentation som styrker situationen.

Sjukersättning kan betalas ut i olika nivåer: 25 %, 50 %, 75 % eller 100 %, beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt.

Om ens hälsotillstånd förbättras kan det finnas möjlighet att återgå till arbete, och då kan ersättningen justeras eller avslutas. Det är även möjligt att kombinera sjukersättning med viss aktivitet, exempelvis genom att delta i program som syftar till att underlätta återgång till arbetslivet.

Skip to navigation