
Tre fiktiva företag – så kan nya 3:12-regler påverka dem
Har du också lagt märke till hur företagare får ett dragspel i pannan när 3:12-reglerna kommer på tal? Du är inte ensam. När minsta felsteg i skatteplaneringen kan ge sömnlösa nätter är det inte konstigt att dessa regler väcker känslor. Här bjuder vi på en framtidsspaning om hur tre fiktiva bolag kan påverkas av kommande 3:12-förändringar. Hur skulle de agera, och vad behöver du som redovisningskonsult hålla koll på för att undvika onödig stress?
1. Start-up inom IT – TechNow AB
TechNow AB är ett nystartat bolag med en ensam ägare som satsar det mesta på utveckling. Om kravet på löneuttag skulle höjas för att få använda löneregeln, riskerar ägaren att förlora möjligheten till större lågbeskattat utdelningsutrymme, eftersom hon tar ut låg lön. Istället får hon förlita sig på schablonregeln, som kanske justerats ned. Det blir ännu viktigare att planera inför varje årsskifte för att avgöra om det är värt att öka lönen eller fortsätta återinvestera vinsterna.
Exempel för redovisningskonsulten: Analysera noggrant ägarens nuvarande löneuttag och jämför med utdelningspotentialen. Diskutera med ägaren om fördelarna med att höja lönen mot de skattemässiga konsekvenserna och skapa tydliga kalkyler för att visualisera olika scenarier inför årsskiftet.
2. Tillverkande bolag – Träkraft AB
Träkraft AB har 15 anställda och ägarfamiljen tar redan hyggligt höga löner, vilket i dagsläget ger dem ett generöst utdelningsutrymme genom löneregeln. Om en ny mellanskatt införs mellan 20 och 55 procent, riskerar större utdelningar att beskattas hårdare. Samtidigt kan nya krav på dokumentation innebära att deras redovisningskonsult måste rapportera mer detaljerade uppgifter om lönefördelning och utdelning. Träkraft AB kan då behöva justera sin lönepolicy och sprida ut utdelningarna över längre tid för att undvika en sämre skattesituation.
Exempel för redovisningskonsulten: Följ noggrant upp löneuttaget och se till att all dokumentation uppfyller de nya kraven. Förbered olika scenarier där utdelningen fördelas annorlunda, och ge rekommendationer om hur företaget kan anpassa sin lönepolicy för att minimera risken med en eventuell mellanskatt. Använd kalkyler och prognoser för att visa på de skattemässiga effekterna.
3. Konsultbolag för hållbarhet – GreenVision AB
GreenVision AB erbjuder hållbarhetsrådgivning och har några få delägare, varav en har majoriteten. De tar ut rimliga löner, men behåller en stor del av vinsten i bolaget för expansion. Om politiker skulle införa regler som ger förmånligare beskattning vid återinvesteringar i forskning eller gröna projekt, kan GreenVision gynnas. Ägarna kan då välja att ta ut mindre utdelning och istället redovisa hur vinsterna används för hållbara satsningar. Detta kräver mer noggrann dokumentation och uppföljning, men kan samtidigt leda till skattefördelar för bolaget.
Exempel för redovisningskonsulten: Rådgör om vikten av att dokumentera hur vinsterna återinvesteras i hållbara projekt. Hjälp företaget att utveckla en transparent plan som visar sambandet mellan återinvesteringar och potentiella skattefördelar. Genom att skapa tydliga rapporter och strategier kan du underlätta för GreenVision AB att dra nytta av de nya reglerna.
Även om ingen vet exakt hur 3:12-reglerna kommer att förändras, kan du räkna med att de fortsätter skapa både huvudbry och möjligheter för företagarna. Som redovisningskonsult gäller det att hålla örat mot marken, fortsätta uppdatera kalkylbladen och ha en flexibel strategi redo i bakfickan. För är det något vi lärt oss av 3:12-debatten, så är det att förändring är den enda konstanten – och att en gnutta humor ibland är bästa medicinen mot stressrynkorna.