
10 bästa tipsen för att följa god försäkringsdistributionssed
Vad innebär det egentligen att följa god försäkringsdistributionssed? Det handlar inte bara om att följa lagen – det handlar om att bygga förtroende. För kunden. För branschen. För dig själv. Här har vi sammanställt tio konkreta tips baserade på riktiga beslut från Disciplinnämnden. Alla handlar om hur du som försäkringsdistributör kan arbeta professionellt, ansvarsfullt och långsiktigt hållbart.
1. Var tydlig med kundens behov
Innan du ger råd ska du kartlägga kundens situation noggrant. Utan tillräcklig information om kundens behov och ekonomiska förutsättningar är det omöjligt att ge lämpliga rekommendationer.
2. Dokumentera – alltid
All rådgivning ska dokumenteras, även om rådet är att inte vidta någon åtgärd. Dokumentationen ska visa varför en viss lösning är lämplig för just den kunden – och vara så tydlig att en utomstående kan förstå vad som sagts.
3. Använd opartisk och personlig analys – eller var tydlig med att du inte gör det
Om du säger att du ger råd baserat på en opartisk analys måste du kunna visa att du utvärderat ett brett och varierat urval av produkter. Om du inte gör det – säg det tydligt till kunden.
4. Sätt alltid kundens intresse först
Undvik intressekonflikter och agera aldrig så att du själv eller din arbetsgivare gynnas på bekostnad av kunden. Omsorgsplikten innebär att kundens intressen alltid kommer först.
5. Var extra noggrann med sårbara kunder
Om kunden är äldre, oerfaren eller av annan anledning har svårt att förstå försäkringsprodukter, ska du visa särskild omsorg. Det gäller både rådgivning, dokumentation och val av produkter.
6. Ge korrekt och rättvisande information – både muntligt och skriftligt
Kunderna ska alltid få tydlig information om t.ex. risker, kostnader och ersättningar. Felaktig eller ofullständig information, även muntligt, kan utgöra brott mot god sed.
7. Undvik negativ avtalsbindning
Att skicka avtal som träder i kraft om kunden inte svarar, är inte tillåtet. Kunden ska alltid aktivt tacka ja för att ett avtal ska gälla.
8. Ta ansvar för utlagd verksamhet
Anlitar du någon annan för marknadsföring eller administration? Du ansvarar ändå för att all verksamhet sker enligt god sed – oavsett vem som utför den.
9. Ha koll på dokumentationsverktygen
Att företagets system inte stödjer korrekt dokumentation är inte en ursäkt. Det är ditt ansvar som förmedlare att säkerställa att allt som krävs dokumenteras korrekt.
10. Svarar du inte InsureSec – bryter du mot regelverket
Om InsureSec begär information från dig eller ditt bolag, ska du svara i tid. Att inte svara alls eller att lämna vilseledande uppgifter kan leda till disciplinära åtgärder.
God sed är mer än bara regler – det är ett sätt att tänka och agera i varje kundmöte. Genom att följa de här tio råden stärker du både kundens förtroende och din egen professionalitet. Vill du läsa mer? Handboken om god försäkringsdistributionssed från InsureSec finns tillgänglig för dig som vill fördjupa dig ytterligare.